
UMUT
USTA
iletişim: 05365176008
LED NEDİR? VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
LED Nedir?
Light Emitting Diodeyani bilinen adı ile LED yarı iletken teknolojisi ile ortaya çıkmış, adından da anlaşılacağı gibi ışık saçan bir çeşit diyot olarak tanımlanabilir. Esasında elektronik bir devre elemanıdır.
1920‘lerde Rusya‘da icat edilen ve 1962 yılında Amerika‘da uygulanabilir hale getirilen bu bileşen Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeninin radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etmesi ve 1927 yılında bir Rus gazetesinde LED hakkındaki buluşlarını yayınlamasıyla ortaya çıktı.
İlk başlarda yalnızca zayıf bir kırmızı ışık yayabilen LED‘ler, günumuzde görünür ışığın yanı sıra gözle görülemeyen frekansta ışık yayan kızılötesi (infrared, IR) veyamorötesi (ultraviole, UV) olarak da ortaya çıkmıştır. LED’in ışık yayma mekanizmasının iyi anlaşılması için kuantum fiziği, kimya, elektronik ve optik alanlarında bilgi sahibi olunması gereklidir.
LED’in en önemli bileşen kısmı, yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipidir. LED çipi, esasında noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne yayılması sağlanır. Bu yönlendirme ayrıca armatürlerde kullanılan lensler veya yansıtıcılar yardımıyla da gerçekleştirilebilir.
LED’lerin yaydığı ışık, LED çiplerinin içerisinde bulunan yarı iletken katkı maddelerinin yapıları ile ilgilidir. Bir LED’in yayacağı ışık rengi, galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılmasıyla belirlenir (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır.




Şerit led: küçük led ampüllerin esnek ve ince bir şerit üzerine dizilmesiyle oluşturulan led lerdir. Genelde 1 metrede 60 led bulunur. Tek çipli ve üç çipli olanları mevcut olmakla birlikte yaygın olarak tek çipli ve metrede 60 led bulunan şerit led'ler kullanılmaktadır. Bununla beraber metrede 30 led bulunduran 3 çipli led ler de mevcuttur.
NOT: şerit led ler 12v ile çalışmaktadır.
Tek çipli şerit led metrede 0,4 amper çeker.
Üç çipli şerit led ler metrede 30 led bulunanlar 0,7 amper çeker.
Üç çipli şerit led ler metrede 60 led bulunan 1,5 amper çeker.
Hesaplama sonuçlarından 1 amper büyük adaptör kullanırsanız daha sağlıklı olur.
RGB LED
RGB led yeşil mavi ve kırmızı renklerin bir led de birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir led dir. Bilindiği gibi bu renkler ana renklerdir ve bu renklerin karıştırılması ile ara renkler elde edilir. Bu devremizde de ana renkler tek olarak yanar ara renkler ise iki rengin yanarak karışması sonucu oluşur.
RGB led ler şerit olarak kullanıldığı gibi mantar rgb led olarak da kullanılır.
NOT: RGB şerit led leri kullanabilmek için konturol ciyazı veya devresi olması lazımdır.

